De kwekerij

Het hele tuinseizoen 2019 staat in het teken van de twintigste editie van Top in de Kop, met expositie en natuurlijk de maandelijkse aanbiedingen en kadootjes !

Deze aanbiedingen  worden bekend gemaakt in ‘De Nieuwsbrief voor de Liefhebber’. Houdt daarom het komende tuinseizoen vooral deze nieuwsbrief goed in de gaten!(aanmelden kan via info@liefhebbersplanten.nl).

Nog meer leuk nieuws: In de zomereditie van het kwartaalblad: ‘De Tuin in vier seizoenen’ (juni- juli-augustus, staat deze keer een uitgebreide reportage over diverse deelnemers van Top in de Kop!

Omdat Top in de Kop jarig is hebben wij weer een paar hele leuke aanbiedingen:
– Van juni tm augustus krijgt u, bij aankoop van € 85,00 aan planten, de zomer editie van ‘De Tuin in vier Seizoenen’ ( t.w.v. 10,75)
– Bij aankoop van € 25,00 aan planten staat er bij de kassa een plantaardige verrassing voor u klaar. Wat het dit jaar is……??? dit wordt vermeld in “De Nieuwsbrief voor de Liefhebber”.


Tijdens het hele tuinseizoen is er een expositie in de tuin en op de kwekerij:

  • ‘Bilderbeeld’ (Beelden van Saskia van Bilderbeeld), gaat wegens omstandigheden niet door.
  • ‘Steel Bird’ (diverse vogels van cortenstaal) in de tuin en op de kwekerij. De vogels worden op bestelling gemaakt.

 

Kwekerij Liefhebbersplanten is al ruim dertig jaar  een sfeervolle kwekerij met een prachtige sortiment vaste planten.

Het belangrijkste is voor mij de uitstraling van de plant:
Het blad en de bloemen inspireren mij en dagen me uit, tot het maken van mooie combinaties.
Elke zomer, als de tuin en de planten op de kwekerij in volle bloei staan,
weet ik weer waar ik het voor doe, al dat sjouwen, snijden, ‘prutten’, zaaien, zweten en zwoegen.
Het zijn die kostbare momenten van tijdloos en hemels genieten.
En het is fijn om dat met liefhebbers te kunnen delen!
Het is elke keer weer een bijzondere ervaring om bezoekers en tuinclubs op de kwekerij te mogen ontvangen. Er ontstaan vaak mooie gesprekken, er worden ervaringen en tuintips uitgewisseld  en we genieten van onze gezamelijke passie: de tuin, de planten!

Voordat de planten op de kwekerij in de plantvakken komen, zijn ze vaak al in de tuin beoordeeld op hun kwaliteiten.

  • Dat zijn vaste planten met meerwaarde, zoals b.v.niet woekerend, lange bloei, geur, mooi blad, stevig en gezond.
  • Dit zijn niet alleen planten voor op de westfriese klei, ook droogteminners die zich thuis voelen op wat lichtere zand/ zavelgrond.
  • De planten worden met liefde en op een milieuvriendelijke manier gekweekt. Met respect voor alles wat leeft.
  • Ik heb geen kas, de planten worden niet opgejaagd door extra warmte: sterke planten dus en betrouwbaar winterhard.
  • Ik kweek alleen wat ik zelf mooi vind en/of nieuwe soorten waar ik heel nieuwsgierig naar ben.
  •  natuurlijk mooi meegenomen als je de plant/bloem/blad kan eten …mmmmmm……..
 
 
– De planten (stekken of zaailingen) worden opgepot in een 9 cm pot(p9) , 11 cm pot (p11).
Als de wortels goed door de pot zijn gegroeid, zijn de planten sterk genoeg om in de tuin te planten.
– Oudere exemplaren staan op grote tot zeer grote potten, 11 cm pot (p11) , of 14 cm pot(p14) of nog groter
– De planten worden buiten opgekweekt, in biologische potgrond.
– Natuurlijk wordt er bij ons geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.
 –
Sinds wij steeds meer planten op de volle grond kweken, kunnen wij ook zg. landplanten aanbieden: zie sortiment
Deze worden op bestelling uitgespit (voorjaar en najaar)  en kunnen meteen bij u op de plaats van bestemming worden geplant.
Dus nog milieuvriendelijker, en vooral gezonde planten met een sterk wortelgestel. Elk jaar wordt het aanbod landplanten uitgebreid. Reserveren is gewenst.

Jouw tuin, de mogelijkheden en jouw wensen.

Omdat we de planten die we op de kwekerij aanbieden, eerst uit proberen in onze eigen tuin, groeit bij mij nog steeds de plantkennis, die ik kan toepassen bij beplantingsadviezen. Ook het maken van een beplantingsplan behoort hier tot de mogelijkheden. Er wordt dan zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen, met de bodemgesteldheid van uw tuin, de stijl van het huis etc.
Ons sortiment bestaat uit een kleine collectie schaduwplanten. Daarnaast planten voor allerlei groei omstandigheden: Bv. voor een zonnige en droge tuin, voor half schaduw met droge of juist vochthoudende grond.
Het gaat om: De juiste plant op de juiste plaats!
Heeft u bv. een tuin op de klei, dan kiezen we voor planten, die vooral gedijen op voedzame vochthoudende grond.
In aanmerking komen dan bv. de siergrassen, zoals diverse  Miscanthus-,  en Molinia soorten, vaste planten zoals Lythrum, Persicaria, Primula, planten met irisachtig blad (bv.Hemerocallis ) en planten met fors blad zoals de Gunnera, Darmera, Rodgersia en diverse varens .
Op de kwekerij staat verder een ruime keuze aan vochtminnende vaste planten voor een plekje in de zon of half schaduw, die heel goed combineren met de bovenstaande soorten: Zoals bv. Astrantia, Aruncus, Astilbe, Cammasia, Epilobium, Eupatorium, Cimicifuga, Filipendula, Lobelia etc. etc.
Met deze soorten kan je eindeloos combineren. Je kan het ook nog aanvullen met lekker veel voorjaarsbolletjes, om zo het jaar rond een mooie border te ontwerpen. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten die in aanmerking komen. Het is ook altijd afhankelijk van uw wensen.
Het resultaat is vaak mooier als je niet te veel soorten gebruikt. Beter is het om een soort meerdere keren in de border te herhalen. Dit versterkt het effect en zorgt ook voor rust. Keuzes maken dus! Dit geldt natuurlijk helemaal als de ruimte beperkt is.
Ook dit seizoen hebben we weer een prachtige collectie planten die de show gaan stelen:  O.a. de zeer winterharde, onverwoestbare nieuwe Sanguisorba soorten, met de sierlijke aren en dansende purperen balletjes. Ik vind ze helemaal geweldig als weefplant tussen de siergrassen en hoge vaste planten. Natuurlijk zijn deze soorten ook belangrijk voor de bijen en de vlinders!. Echt een plant om mee ‘te spelen”!!  Ook geschikt voor boeketten en zelfs om te drogen om er ook  ’s winters van te genieten. We hebben ze in allerlei hoogtes, kijk maar eens op de sortimentslijst.  De aanwinsten 2019 zijn dikgedrukt.

De onderhoudsarme tuin:

We willen allemaal een mooie tuin waar we bij voorkeur het hele jaar door, volop van kunnen genieten. Er zijn tuinliefhebbers die er het liefst altijd mee bezig zijn, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Drukte in het gezin, een baan, allerlei andere hobby’s, de leeftijd, of bv. de nodige vakanties, maken dat er vaak weinig tijd overblijft voor het onderhoud van de tuin. Dan is de keuze snel gemaakt: de onderhoudsarme tuin. (voor alle duidelijkheid, een onderhoudsvrije tuin bestaat niet!)

Voor een tuin met weinig onderhoud, kiezen we voor een sterk basissortiment. Aan deze planten stellen we hoge eisen. Dit sortiment vaste planten en grassen moet ten eerste goed winterhard zijn, mag niet woekeren en moet wel de nodige sierwaarde hebben. Lange bloei, stevige stelen, mooi blad, geen last van ziektes. Het zijn bij voorkeur ook planten die diep wortelen, zodat zelfs extra sproeien bijna niet nodig is!

Denkt u erover om ook een onderhoudsarme tuin aan te leggen, dan is het voorjaar en ook de maanden september/ oktober heel geschikt om de nodige veranderingen in uw tuin te verwezenlijken.
Ik adviseer u graag. Bij voorkeur werk ik de plannen uit als het op de kwekerij wat rustiger is.
Voor een compleet tuinontwerp (met verharding, vijver, pergola’s, hagen, bomen en struiken) werken ik samen met een tuinarchitect.
Tot ziens op de kwekerij!
 
Kwekerij Liefhebbersplanten
Dieuwke Wijn-Kouwenberg
Dorpsstraat 192, 1731 RL, Winkel
0224 541276
www.liefhebbersplanten.nl
 
Tot ziens op de kwekerij!
 
Dieuwke
=

Alweer feest??

Het jaar 2019 staat in het teken van de twintigste editie van de gezamelijke open tuin- en kunstdagen Top in de Kop.

De feestelijke aanbiedingen worden bekend gemaakt in ‘De Nieuwsbrief voor de Liefhebber’.(aanmelden kan via info@liefhebbersplanten.nl)
 
Nieuwsbrief

 

Elke maand het nieuws, info of een tuinbabbel? Meld u aan >>