Astrantia 'April Love'

In het voorjaar van 2005 zou ik een rommelig stukje tuin gaan aanpakken. De spitvork stond er al in en opeens zag ik tussen de brandnetels een Astrantia bloeien. Een grote bloem met prachtige uitstraling, waar ik even heel stil van werd.... Ik besefte dat het nog maar 12 April was, extreem vroeg dus voor een Astrantia!! Dat was vast een vergissing van de natuur.......

Ik besloot de plant met rust te laten en verbaasde me intussen wel over de lange bloeitijd, tot november. Maar ook in de jaren daarna bloeide de plant vroeg, steeds rond half april.

Na vijf jaar verbazing, en overleg met collega kwekers, besloot ik dat dit een echte aanwinst was. Omdat de plant zich nauwelijks uitzaait, heb ik toen de Astrantia laten vermeerderen via weefselkweek.

Astrantia 'April Love' heb ik haar genoemd. Deze naam is een link naar ons eerste kleinkind, Madelief, geboren in April en natuurlijk is het ook een link naar de manier waarop ik werk: met liefde voor de planten en met liefde voor alles wat leeft, en naar de naam van kwekerij Liefhebbersplanten.

 

Beschrijving

Astrantia 'April Love' bloeit lang, met zeer grote bloemen, die ik pas na drie maanden afknip. Na een rustperiode vormt de plant nieuwe bloemen. Nu iets kleiner. Deze bloei gaat door tot eind november. Zelfs nog bloemen bij zacht weer in december. Die knip ik af, voor een welverdiende rust. De bloemstelen worden hier in de tuin (kleigrond) ongeveer 80 -100 cm.

Astrantia 'April Love´ heeft zijn sporen dik verdient en staat inmiddels op de plantlijst van vele fijnkwekers.
Ik ben nog steeds apetrots op mijn eigen selektie.